top of page

Expeditie Jansøn is ontstaan doordat er steeds meer vraag is naar uitdagende, spannende en toch veilige reizen waarbij aan alles is gedacht .

Ga daarom 13 t/m 20 januari 2018 met mij mee naar IJsland!

De Expeditie

Een aparte bestemming waarnaar weinig tot geen avontuurlijke reizen worden aangeboden!

IJsland is echt een bestemming voor natuurliefhebbers. Het is een relatief jong vulkanisch eiland dat nog elk jaar groeit door nieuwe toevoer van lava uit de aardbodem.

 

Naast de unieke ligging heeft het veel spectaculaire, vulkanische bezienswaardigheden zoals geisers en hotsprings. Er zijn gletsjers, watervallen en diepe fjorden. De Poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier van IJsland. In de omringende IJszee zwemmen dolfijnen, orka’s, bruinvissen en vind je natuurlijk het bekendste zoogdier van IJsland: de Walvis.

 

IJsland is drie keer zo groot als Nederland maar heeft slechts 300.000 inwoners waarvan de helft in de hoofdstad Reykjavik woont.

 

Wat betreft het klimaat is het op IJsland minder koud als je zou denken. IJsland heeft een zeeklimaat. De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden ligt rond het vriespunt en in het binnenland rond de -5°C.

Onvoorspelbaar

&

Spannend

Normaal gesproken worden de gebaande paden genomen langs de kust. Alleen wij gaan dus in de winter dwàrs door de Highlands. Een onherbergzaam gebied wat alleen toegankelijk is met stoere Bigwheel 4×4 Jeep’s die per 2 personen voor ons klaar staan. We zullen dan ook worden bijgestaan door 2 IJslandse gidsen, zonder hen zouden we deze route nooit kunnen nemen. Deze reis wordt dan ook niet in deze periode door touroperators aangeboden. Naast het spannende gedeelte van het zelf rijden o.a. door de diepe sneeuw en het trotseren van eventuele sneeuwstormen is er voldoende tijd om ook te genieten.

Opvallend is dat het weer een onvoorspelbaar karakter heeft en snel kan omslaan. Het ene moment loop je in de zon en het volgende moment zit je in een heftige sneeuwbui. Op het eiland valt in de winter overal sneeuw; in het noorden meer dan in het zuiden. Op sommige plaatsen valt zelfs veel meer dan een meter.

Door de noordelijke ligging van IJsland, zijn de dagen in de zomer erg lang en in de winter vaak erg kort. Begin juli gaat de zon in de hoofdstad Reykjavik pas rond middernacht onder en laat zich al weer zien rond 3 uur in de ochtend. In December doet de zon het wat rustiger aan en komt rond 11 uur op en gaat rond 4 uur in de middag weer onder. Als je in deze periode noordelijker gaat, zijn de verschillen nog extremer.

De wegen in IJsland zijn een verhaal apart. De belangrijkste weg is de ringweg nr.1 die bijna 1500 km lang is. Het grootste gedeelte is geasfalteerd, net als de wegen rond de hoofdstad Reykjavik. Veel hooglandwegen en bergwegen zijn alleen geschikt voor 4X4’s. Sommige van deze wegen hebben hebben veel gaten in het wegdek en het kan voorkomen dat je een rivierbedding moet oversteken.

Waarom is dit

iets voor jou?

Je gaat mee met deze reis omdat deze exclusief op maat is samengesteld. Wanneer je dol bent op de uitdaging om dwars door IJsland te rijden onder Expeditie omstandigheden en ook nog eens wilt genieten van de natuurlijke bezienswaardigheden dat het land rijk is.

 

Avonturier

Het wordt genieten in een jasje van een Expeditie. Het is géén tocht waarbij we duizenden kilometers moeten overbruggen om ergens te komen.

Door een goed gevarieërd excursie programma zijn de afstanden goed te doen en is er voldoende tijd om van het landschap te genieten. Tijdens dit avontuur wordt het zeker op momenten spannend en niet zonder het gevaar door bijvoorbeeld in een sneeuwstorm te raken.

Het wordt een reis die anders is, een avontuur, zonder al te veel voorbereidingen zoals bijvoorbeeld bij verschillende reisorganisaties waarbij je met eigen auto richting het Hoge Noorden rijdt.

Los van het feit dat dit ook mooi kan zijn, moet je wel met een aantal extra zaken en kosten rekening houden. Lunch bijvoorbeeld. Vaak genoeg moet dat tijdens de route gebeuren op eigen kosten en dan hebben we het nog niet over het vervoer gehad. Een auto aanschaffen/verbouwen voor de trip. Laten checken voor winterse omstandigheden, verstralers, spijkerbanden, omvormers, etc.

Bij deze reis is dit allemaal niet nodig en rijden we met de zogenaamde Big-wheels. Dikke 4X4’s met speciale mega banden die voor ons op IJsland klaar staan, waarmee door de sneeuw rijden een spectaculaire ervaring is! En die lunch....die krijg je van mij.

All inclusive

Deze reis is All-inclusive en zit vol met prachtige bestemmingen en excursies die deze reis zo bijzonder maken.

Deze Jansøn Expeditie wordt op dit moment nergens op deze manier aangeboden en is het zeker de moeite waard om je hiervoor in te schrijven. De prijs van € 4750,- is te vergelijken met de reizen met de auto richting het hoge Noorden. Alleen hier is nagenoeg alles inbegrepen. (zie voorwaarden)

 

Het lijkt mij dan ook fantastisch om samen met jou op IJsland expeditie te gaan en al het moois wat IJsland te bieden heeft te kunnen delen!

Waarom

IJsland

bottom of page